05.02.2021

Николов од ЦЕА: Општините трошат расипнички трупајќи нови долгови

02.02.2021

nezavisen.mk  Меѓународно признание за ЦЕА – рангирана на 37 место глобално за квалитетот и интегритетот на политики и процедури

28.01.2021

standard.mk Коронавирусот ги направи повидливи проблемите со финансиите на македонските општини

lokalno.mk Kовид-кризата ги направи општините уште позависни од централната власт

19.01.2021

infomax.mk Пaндeмиjaтa cи гo нaпpaви cвoeтo: Пpихoдитe нa oпштинитe нaмaлeни зa 25 милиoни eвpa

denar.mk Пандемијата ги намали приходите на општините за 25 милиони евра!

26.12.2020 telma.TV

Видео: Буџетот на Дојран

13.12.2020 meta.mk

Анализа: Македонската економија со години жртва на популизмот и клиентелизмот

08.12.2020 denar.mk

Македонската економија низ годините, арена за трка кон дното!

02.12.2020 nezavisen.mk

Интервју со Марјан Николов: Популизмот и клиентелизмот го еродираа пазарниот амбиент

10.11.2020

meta.mk Големи разлики во платите на општинските службеници низ земјава

feed.mk Големи разлики во платите на општинските службеници низ земјава

20.10.2020

denar.mk  Владата треба да работи на подобрување на транспарентноста и очетноста при делењето на државната помош за Ковид – 19

18.10.2020

portalb.mk Hulumtim: Vetëm 38% e komunave këtë vit u kanë dhanë llogari qytetarëve

telegrami.mk Anketa: Vetëm 38% e komunave raportuan për punën e bërë, qytetarët dyshojnë për korrupsion

meta.mk Истражување: Само 38 отсто од општините годинава дале отчет кон граѓаните

kanal5.com.mk Истражување: Само 38% од општините дале отчет за сработеното, граѓаните се сомневаат на корупција

10.10.2020

portalb.mk Komunat e Maqedonisë për tre vite kanë shpenzuar dy milionë euro për furnizim të automjeteve

09.10.2020

time.mk Општините потрошиле два милиони евра за службени возила

netpress.com.mk Општините потрошиле два милиони евра за службени возила

kurir.mk Општините потрошиле два милиони евра за службени возила

08.10.2020 nezavisen.mk

Колку пари потрошиле општините за набавка на моторни возила и камиони?

26.09.2020

kumanovonews.mk Општините немаат капацитет да ги наплатат даноците

meta.mk Општините немаат капацитет да ги наплатат даноците

inovativnost.mk Истражување: Општините немаат капацитет да ги наплатат даноците

27.07.2020 nezavisen.mk

Трка до дното – државната помош и странските инвестиции во регионот, каде е Македонија

27.07.2020 magazin.antoris.mk

„Трка до дното“ за странски инвестиции на земјите од регионот

19.06.2020

msu.edu.mk Студија на тема „Привлекување на странските инвестиции во регионот на Западен Балкан и државната помош: трка до дното или неопходност?

17.06.2020

denar.mk Дома не знаеме за што плаќаме данок, а би плаќале повеќе само да сме во странство

16.06.2020

meta.mk Мнозинство млади лица би се иселиле во земја со повисоки даноци

10.06.2020

nezavisen.mk Профил на даночните обврзници: Младите би плаќале повисоки даноци, но не во Македонија

08.06.2020

vesti.mk Анализа на ЦЕА: Македонија губи најмалку 102 милиони евра годишно поради ниското ниво на даночен морал

denar.mk Анализа на ЦЕА: Македонија губи најмалку 102 милиони евра годишно поради ниското ниво на даночен морал

18.05.2020

nezavisen.mk Brain-storming размислувања за иднината на Македонија

23.12.2019

respublica.edu.mk Доколку ги реализиравме јавните капитални инвестиции можеби ќе имавме и поголем економски раст

04.11.2019

slobodenpecat.mk: Зошто ни е потребен ревизор кога никој не одговара?

27.02.2019

ESWATINI’S FISCAL TRANSPARENCY RATE AT 3%

UPROAR AS GOVT ABSENT AT BUDGET WORKSHOP

12.02.2019

emagazin.mk: Марјан Николов: Најдискриминирани при вработување се оние кои не се ни СДСМ ни ДПМНЕ

30.01.2019

макфакс: Групата ЦИВИТАКС бара одговорност за злоупотребите со вториот пензиски фонд

tocka.com.mk: Групата ЦИВИТАКС бара одговорност за злоупотребите со вториот пензиски фонд

a1on: Групата ЦИВИТАКС бара одговорност за злоупотребите со вториот пензиски фонд

centar.mk: Групата ЦИВИТАКС бара одговорност за злоупотребите со вториот пензиски фонд

29.12.2018

aljazeera.net: Kontekst: Investicije u regiji

05.11.2018

Республика: Физичките лица во системот на ДДВ и владеењето на правото во Македонија

19.10.2018

Независен: Помали неданочни трошоци носат поголеми даночни приходи

10.10.2018

Топ Тема НВС: Граѓаните како ДДВ обврзници; Политичката криза и економијата (10.10.2018)

Сител: Експерти: Законот не дефинира прецизно кои физички лица треба да бидат ДДВ обврзници

Академик: Данокот за додадена вредност за физички лица како прашање на владеењето на правото

postmk: Граѓанскиот сектор бара допрецизирање на Законот за ДДВ

24.mk: Трибина: Дали сите граѓани кои годишно имаат приходи од над милион денари или 16 илјади евра?

Faktormk: Голем број физички лица со приходи од над милиони денари се пријавиле за да платат ДДВ

18.06.2018

Фокус:  Граѓански организации бараат да се повлече службената регистрација на физички лица како ДДВ обврзници

Стандард: Граѓански организации бараат да се повлече службената регистрација на физички лица како ДДВ обврзници

Локалномк: Граѓански организации бараат да се повлече службената регистрација на физички лица како ДДВ обврзници

1TV: Граѓански организации бараат да се повлече службената регистрација на физички лица како ДДВ обврзници

Слободен Печат: Граѓански организации бараат да се повлече службената регистрација на физички лица како ДДВ обврзници

09.05.2018

Республика: Стратегијата за проширување на ЕУ за западнобалканските „економии со потенцијал“

27.04.2018

Телма: Ревизорите препорачуваат, институциите не применуваат, Обвинителството работи

Алсат: Институциите не постапуваат по ревизорските извештаи

Сител: Ревизорите даваат препораки, институциите не ги спроведуваат

Канал 5: Ревизорите даваат препораки, институциите не ги спроведуваат

Либертас:  Дебата: Ревизорите даваат препораки, институциите не ги спроведуваат

14.03.2018

Алсат М Општините ветуваат подомaќинско работење

А1 Он Средба на БЕСА со ЦЕА

07.03.2018

Сакам да Кажам: Загрозена е демократијата, но како се трошат вашите пари е исто така важно

МРТ: Државна ревизија: Успешна работа, но нема повратни информации

13.02.2018

Призма: Ревизорите бараат начин како обвинителството да ги чуе

02.01.2018

МИА| ЦЕА: Покривањето на обврските од општините води кон натамошно еродирање на правната држава

Нова Македонија | ЦЕА: Покривањето на обврските од општините води кон натамошно еродирање на правната држава

ЦЕА: Покривањето на обврските од општините води кон натамошно еродирање на правната држава

ЦЕА: Покривањето на обврските од општините води кон натамошно еродирање на правната држава

Истражување за отворените буџети и фискалната транспарентност

Истражување за отворените буџети и фискалната транспарентност

30.01.2018

Либертас: ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност – Претходната влада ја еродираше фискалната дисциплина и транспарентност, уште многу треба да се направи

Civil Media: Македонија меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

Alsat M: ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

lokalno.mk:  ОБИ 2017: МАКЕДОНИЈА Е МЕЃУ ЗЕМЈИТЕ СО НАЈЛОША БУЏЕТСКА ТРАНСПАРЕНТНОСТ

Слободен Печат:  ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

Република:  ОБИ 2017: Македонија на дното по буџетска транспарентност – никој не знае како се трошат народните пари

Tv 21: Не се знае каде се трошат јавните пари

http://tv21.tv/mk/?p=164121

МИА: ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност 

А1ON:  ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

plusinfo.mk:  Македонија со најлоша буџетска транспарентност во 2017

Канал 5: ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

Повеќе осигуреници, но помалку приходи – проблемот на одржливост на пензискиот систем во Македонија

http://respublica.edu.mk/blog/2018-01-30-14-05-43

Речник на поими на Државниот завод за ревизија

http://samoprasaj.mk/naacik/862-2018-01-24-12-55-52

Министерството за финансии направи 12 клучни промени со кои се подобри транспарентноста

http://www.finance.gov.mk/mk/node/7004

Nova Makedonija: (Обновено) ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

Ohridsky: Македонија со најлоша буџетска транспарентност во 2016

NetpressМакедонија меѓу најлошо рангираните земји во светот според буџетската транспарентност

kurir.mk: Транспарентност во четири очи- Македонија меѓу најлошо рангираните земји во светот

MRT: Македонија меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

Vecer.press: Презентација на резултати за фискалната транспареност во Македонија

Biznisvesti: Министерството за финансии направи 12 клучни промени со кои е подобрена транспарентноста

Ekonomski.mk: ОБИ 2017: Македонија на дното по буџетска транспарентност – никој не знае како се трошат народните пари

Ripost.mk: Фискална транспареност во Македонија

29.01.2018

Промоција на прирачник за градоначалници и претседатели на општински совети во организација на Центарот за економски анализи (ЦЕА)

http://mia.mk/mk/Inside/RenderSingleGalleryTest/134084766/1?month=12&year=2018&day=29&desc=0

http://a1on.mk/archives/848150

Државата ќе се задолжи со 250 милиони евра за да им даде кредит на општините

http://24vesti.mk/drzhavata-kje-se-zadolzhi-so-250-milioni-evra-za-da-im-dade-kredit-na-opshtinite

29.01.2018

Невладини ја критикуваат обврската ДДВ за физички лица

16.01.2018

Економскиот раст и развој во стапицата на медиокритетската средина

http://respublica.edu.mk/blog/2018-01-16-09-18-44

03.01.2018

Regions in Macedonia: Determinants of GDP growth

http://blog.regionalstudies.org/regions-in-macedonia-determinants-of-gdp-growth/

20.12.2017

ДЗС да пресметува и индекс на среќа за да знаат граѓаните каде се движи државата

http://vecer.press/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B5%D0%B8-%D0%B4%D0%B7%D1%81-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5/

18.12.2017

Одржливост на пензискиот систем

http://time.mk/c/342b9bf4c5/

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetail?title=%D0%A6%D0%95%D0%90-%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%82%D1%83%D0%BA%D1%83-%D1%9C%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%BE%D1%86%D0%B8&id=2cd04ebd-c817-45ce-8a42-88518f56d5f5

http://faktor.mk/kolku-pari-sobraa-dosega-idnite-penzioneri

http://sitel.com.mk/prezentacija-za-odrzhlivost-na-penziskiot-sistem

http://novatv.mk/penziskiot-fond-nema-da-krahira-tuku-ke-sozdava-vishotsi/

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=140933

http://kanal77.mk/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%81/

http://24vesti.com.mk/odrzhlivost-na-penziskiot-sistem

http://plusinfo.mk/vest/137747/za-10-godini-penziskiot-fond-kje-pocne-da-sozdava-vishoci

14.12.2017

Ревизии кои што се направени во периодот 2009-2011 и 2016 година, а се однесуваат на основниот  буџет за претходната година. Во сите три ревизорски извештаи  ДЗР го нагласува потребата за  ревидирање на поставената практика на пратениците за себе да прибавуваат финансиски надоместок за користење на приватно возило за службени цели  кој не соодветствува со нивните реални трошоци и препораката не се проведува  од страна на собранието“, вели Габриела Димоска – Центар за економски анализи

http://24vesti.com.mk/pratenicite-ne-se-otkazhuvaat-od-patnite-troshoci

http://www.dzr.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=986&mid=3021&tabId=1&tabindex=0

07.12.2017

revizii.mk

Во следните неколку видеа со Д-р Марјан Николов од Центарот за економски анализи (ЦЕА) ќе се обидеме да ви појансиме што е Државен завод за ревизија, како и што работи.


05.12.2017

Потреба за ефикасни јавни финансии: Осврт на нацрт Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018-2021

http://respublica.edu.mk/blog/2018-2021

http://www.samoprasaj.mk/mblogovi/781-2018-2021

19.11.2017

Граѓаните прашуваат што ќе се случи со економијата при влез на Македонија во ЕУ

https://www.facebook.com/EPI.Skopje/videos/1545442172214235/

18.11.2017

Дваесет македонски градоначалници не можат ништо да работат. Еве кои

Дваесет македонски градоначалници не можат ништо да работат. Еве кои

15.11.2017

Емисија Економски Магазин на Алсат

08.11.2017

Предизвици за Владата од рецидивите на заробената држава

http://respublica.edu.mk/blog/2017-11-08-09-52-14

02.11.2017

Финансии: Поголема акциза за дизелот и нова Eврообврзница

http://www.alsat-m.tv/mk/%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0/

31.10.2017

Македонија доби нова локална самоуправа, некои општини со големи долгови и замрзнати сметки, но со амбициозни ветувања и мегаломански проекти. Дали ревизиите ќе ја утврдат големината на јавниот, но и скриен долг. Каква е иднината на проектот „Скопје 2014“? Што оставија градоначаниците што заминуваат по два или три мандати? Како ќе изгледа Скопје, без Панорамското тркало.

http://24vesti.mk/faktor-magazin-31102017

19.10.2017

Консултација со НВО секторот за управување со јавните финансии 2018–2021

http://a1on.mk/archives/806433

http://sitel.com.mk/konsultacija-so-nvo-sektorot-za-upravuvanje-so-javnite-finansii-2018-2021

19.10.2017

Граѓанскиот сектор бара буџетот да се крои под нивна лупа

http://www.telma.com.mk/vesti/gragjanskiot-sektor-bara-budzhetot-da-se-kroi-pod-nivna-lupa

http://24vesti.mk/se-kroi-budzetot-za-2018-godina

http://www.alsat-m.tv/mk/%D0%BC%D1%84-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D1%9F%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-2018-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5/

04.10.2017

Магазин Економија

30.09.2017

Алсат М: Македонската економија во сериозни проблеми со конкурентноста

http://www.alsat-m.tv/mk/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8-%D0%BF/

28.09.2017

Сегашноста и иднината на правото на пристап до информации од јавен карактер во Р. Македонија

http://www.esem.org.mk/index.php/shto-rabotime-sega/2823-konferencija-za-pecat-segasnosta-i-idninata-na-pravoto-na-pristap-do-informacii-od-javen-karakter-vo-r-makedonija.html

20.09.2017

ЦЕА излезе со став во однос на препораките од ММФ

http://www.time.mk/c/eb9d98b0d0/centarot-za-ekonomski-analizi-gi-prezentira-stavovite-za-preporakite-na-mmf.html

Центарот за економски анализи со осврт на препораките на ММФ

20.09.2017

MMФ предлага повисок данок на имот, домашните експерти негодуваат

http://www.alsat-m.tv/mk/mm%D1%84-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0/

20.09.2017

ДЗР: Расте процентот на спроведување на препораките кај институциите

https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/dzr-raste-procentot-na-sproveduvanje-na-preporakite-kaj-instituciite

20.09.2017

Инвеститорите со номадски карактер ќе се повлечат од Македонија

https://www.slobodnaevropa.mk/a/28746350.html

19.09.2017

ДЗР: Расте процентот на спроведување на препораките кај институциите

http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/385/133863955

14.09.2017

Тендерот на ЕЛЕМ се отвора утре, Анѓушев не кажува дали ќе се повлече од фирмата

http://www.telma.com.mk/vesti/tenderot-na-elem-se-otvora-utre-angjushev-ne-kazhuva-dali-kje-se-povleche-od-firmata

27.08.2017

ТИ и ЦЕА: Собранието да го надмине проблемот со високите надоместоци за патни трошоци

http://forward.daily.mk/makedonija/cea-sobranieto-nadmine-problemot-visokite-nadomestoci-patni

25.08.2017

Каква стратегија треба да има владата за домашните инвеститори?

http://samoprasaj.mk/1prasaj/612-2017-08-25-11-05-36

01.08.2017

Што ќе добијат граѓаните од новиот ребаланс на буџетот?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/613-2017-08-25-11-07-27

Дали владата има стратегија како да се намали јавниот долг?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/615-2017-08-25-11-10-34

Дали во Македонија има услови просечната плата да изнесува 30 илјади денари?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/614-30

01.07.2017

Дали државниот ревизор може да врши ревизија на синдикати?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/508-2017-06-09-12-32-18

Кој може да повика државен ревизор во еден синдикат и колку чини ревизијата?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/509-2017-06-09-12-35-04

Две третини од општинските буџети се тајна за граѓаните

http://www.samoprasaj.mk/naacik/592-2017-07-26-09-34-41

30.06.2017

Промоција на проектот „Вработување на млади Роми“

http://sitel.com.mk/promocija-na-proektot-vrabotuvanje-na-mladi-romi

http://kiss.com.mk/mak/novosti1.asp?id=23066

02.09.2017

Пратениците за патни трошоци да земаат исто колку приватниот сектор

http://www.alsat-m.tv/mk/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BE%D1%86%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B0/

30.06.2017

Кочанските Роми се обучуваат како до работа

http://www.televizijastar.com/2017/06/30/%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D1%80/

16.03.2017

Транспарентност Интернешнал“: УЈП да истражи како невработени лица донираат големи пари

http://www.alsat-m.tv/mk/242923/

01.02.2017

Ревизија на трошењето на јавните ресурси

http://www.samoprasaj.mk/naacik/146-2016-12-05-12-11-59

12.12.2016

Активните мерки за самовработување, малку важат за Ромите

http://www.televizijastar.com/2016/12/12/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BC/

02.12.2016

Парите пред избори „бегаат“ од Македонија

http://www.dw.com/mk/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0/a-36614129

01.12.2016

ResPublica видео подкаст: Јавен долг – неодржлива пaтека и нетранспарентна Влада

http://respublica.edu.mk/podkast/227-respublica-video-podkast-patekata-na-javnoto-zadolzhuvanje-e-neodrzhliva-a-vladata-netransparentna-za-troshenjeto-na-parite

24.11.2016

Конференција: Како до поефикасна борба против корупцијата

30.11.2016

Работилница: Политики за претприемништво за надминување на другоста

https://www.facebook.com/1383291685239807/videos/1853500171552287/

Нема политички консензус за економија

15.11.2016

Без соработка со домашните фирми, мала корист од странските инвестиции

https://www.slobodnaevropa.mk/a/28118721.html

08.07.2016

Претставници на граѓанските организации ги презентираа предлози за итни демократски реформи пред СДСМ

http://www.libertas.mk/pretstavnitsi-na-graganskite-organizatsii-gi-prezentiraa-predlozi-za-itni-demokratski-reformi-pred-sdsm/

19.05.2016

„Саем на кариера“ во Крива Паланка

http://www.idividi.com.mk/vesti/ekonomija/1072672/index.html

03.05.2016

Колку Македонија може да си ги дозволи политиките за странски инвестиции?

http://respublica.edu.mk/blog/blogger/vgandonova

03.03.2016

Општините мал дел од буџетот го реализираат за капитални инвестиции

http://meta.mk/tag/vesna-garvanlieva-andonova/

02.02.2016

МОСТ го презентираше “Патоказот за слободни и фер избори во Македонија”

http://aa.com.tr/mk/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%84%D0%B5%D1%80-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0/522733?amp=1

01.02.2016

Едно вработување во зоните ја чини државата 21.000 илјада евра

http://www.telma.com.mk/vesti/edno-vrabotuvanje-vo-zonite-ja-chini-drzhavata-21000-iljada-evra

Дебата за домашните наспроти странските инвестиции

http://sitel.com.mk/debata-za-domashnite-nasproti-stranskite-investicii

27.08.2015

Граѓаните не знаат како се трошат општинските пари

http://telma.mk/vesti/gragjanite-ne-znaat-kako-se-troshat-opshtinskite-pari

02.08.2015

СКРИЕНАТА“ ЕКОНОМИЈА ВО МАКЕДОНИЈА ГОЛТА 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ГОДИШНО

http://www.publicitet.mk/component/k2/item/290-dw-skrienata-ekonomija-vo-makedonija-golta-2-milijardi-evra-godishno

24.02.2015

http://www.puls24.mk/makedonija/lokalna-samouprava/koalicija-za-budetski-monitoring-odrza-prezentacija-vo-berovo

16.02.2015

Граѓаните незаинтересирани за буџетскиот процес за нивната локална самоуправа

http://start.mk/article/66241/graganite-nezainteresirani-za-buxetskiot-proces-za-nivnata-lokalna-samouprava

12.02.2015

„КОАЛИЦИЈА ЗА БУЏЕТСКИ МОНИТОРИНГ“ СО ПРЕЗЕНТАЦИЈА ВО ГЕВГЕЛИЈА

http://gevgelijanet.com/index.php/vesti/fokus/item/1056-%E2%80%9E%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D1%9F%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3%E2%80%9C-%D1%81%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0

18.11.2014

Презентирани наодите од кварталниот мониторинг на општините од Југоисточниот плански регион

http://strumicadenes.mk/prezentirani-naodite-od-kvartalniot-monitoring-na-opstinite-od-jugoistocniot-planski-region/

20.12.2012

Економијата под директно влијание на политиката – невладин сектор

http://www.24vesti.mk/ekonomijata-pod-direktno-vlijanie-na-politikata-nevladin-sektor

16.06.2009

Радио слободна европа: Буџетската дупка ќе се полни со задолжување