07.12.2017

revizii.mk

Во следните неколку видеа со Д-р Марјан Николов од Центарот за економски анализи (ЦЕА) ќе се обидеме да ви појансиме што е Државен завод за ревизија, како и што работи.


05.12.2017

Потреба за ефикасни јавни финансии: Осврт на нацрт Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018-2021

http://respublica.edu.mk/blog/2018-2021

http://www.samoprasaj.mk/mblogovi/781-2018-2021

19.11.2017

Граѓаните прашуваат што ќе се случи со економијата при влез на Македонија во ЕУ

https://www.facebook.com/EPI.Skopje/videos/1545442172214235/

15.11.2017

Емисија Економски Магазин на Алсат

08.11.2017

Предизвици за Владата од рецидивите на заробената држава

http://respublica.edu.mk/blog/2017-11-08-09-52-14

02.11.2017

Финансии: Поголема акциза за дизелот и нова Eврообврзница

Финансии: Поголема акциза за дизелот и нова Eврообврзница

31.10.2017

Македонија доби нова локална самоуправа, некои општини со големи долгови и замрзнати сметки, но со амбициозни ветувања и мегаломански проекти. Дали ревизиите ќе ја утврдат големината на јавниот, но и скриен долг. Каква е иднината на проектот „Скопје 2014“? Што оставија градоначаниците што заминуваат по два или три мандати? Како ќе изгледа Скопје, без Панорамското тркало.

http://24vesti.mk/faktor-magazin-31102017

19.10.2017

Консултација со НВО секторот за управување со јавните финансии 2018–2021

http://a1on.mk/archives/806433

http://sitel.com.mk/konsultacija-so-nvo-sektorot-za-upravuvanje-so-javnite-finansii-2018-2021

 

19.10.2017

Граѓанскиот сектор бара буџетот да се крои под нивна лупа

http://www.telma.com.mk/vesti/gragjanskiot-sektor-bara-budzhetot-da-se-kroi-pod-nivna-lupa

http://24vesti.mk/se-kroi-budzetot-za-2018-godina

МФ го подготвува Буџетот за 2018 година, невладините бараат транспарентност

04.10.2017

Магазин Економија

30.09.2017

Алсат М: Македонската економија во сериозни проблеми со конкурентноста

Македонската економија во сериозни проблеми со конкурентноста

28.09.2017

Сегашноста и иднината на правото на пристап до информации од јавен карактер во Р. Македонија

http://www.esem.org.mk/index.php/shto-rabotime-sega/2823-konferencija-za-pecat-segasnosta-i-idninata-na-pravoto-na-pristap-do-informacii-od-javen-karakter-vo-r-makedonija.html

 

20.09.2017

ЦЕА излезе со став во однос на препораките од ММФ

http://www.time.mk/c/eb9d98b0d0/centarot-za-ekonomski-analizi-gi-prezentira-stavovite-za-preporakite-na-mmf.html

Центарот за економски анализи со осврт на препораките на ММФ

20.09.2017

MMФ предлага повисок данок на имот, домашните експерти негодуваат

MMФ предлага повисок данок на имот, домашните експерти негодуваат

20.09.2017

ДЗР: Расте процентот на спроведување на препораките кај институциите

https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/dzr-raste-procentot-na-sproveduvanje-na-preporakite-kaj-instituciite

20.09.2017

Инвеститорите со номадски карактер ќе се повлечат од Македонија

https://www.slobodnaevropa.mk/a/28746350.html

19.09.2017

ДЗР: Расте процентот на спроведување на препораките кај институциите

http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/385/133863955

14.09.2017

Тендерот на ЕЛЕМ се отвора утре, Анѓушев не кажува дали ќе се повлече од фирмата

http://www.telma.com.mk/vesti/tenderot-na-elem-se-otvora-utre-angjushev-ne-kazhuva-dali-kje-se-povleche-od-firmata

25.08.2017

Каква стратегија треба да има владата за домашните инвеститори?

http://samoprasaj.mk/1prasaj/612-2017-08-25-11-05-36

01.08.2017

Што ќе добијат граѓаните од новиот ребаланс на буџетот?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/613-2017-08-25-11-07-27

Дали владата има стратегија како да се намали јавниот долг?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/615-2017-08-25-11-10-34

Дали во Македонија има услови просечната плата да изнесува 30 илјади денари?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/614-30

01.07.2017

Дали државниот ревизор може да врши ревизија на синдикати?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/508-2017-06-09-12-32-18

Кој може да повика државен ревизор во еден синдикат и колку чини ревизијата?

http://www.samoprasaj.mk/1prasaj/509-2017-06-09-12-35-04

Две третини од општинските буџети се тајна за граѓаните

http://www.samoprasaj.mk/naacik/592-2017-07-26-09-34-41

02.09.2017

Пратениците за патни трошоци да земаат исто колку приватниот сектор

Пратениците за патни трошоци да земаат исто колку приватниот сектор

01.02.2017

Ревизија на трошењето на јавните ресурси

http://www.samoprasaj.mk/naacik/146-2016-12-05-12-11-59

12.12.2016

Активните мерки за самовработување, малку важат за Ромите

Активните мерки за самовработување, малку важат за Ромите

02.12.2016

Парите пред избори „бегаат“ од Македонија

http://www.dw.com/mk/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0/a-36614129

01.12.2016

ResPublica видео подкаст: Јавен долг – неодржлива пaтека и нетранспарентна Влада

http://respublica.edu.mk/podkast/227-respublica-video-podkast-patekata-na-javnoto-zadolzhuvanje-e-neodrzhliva-a-vladata-netransparentna-za-troshenjeto-na-parite

24.11.2017

Конференција: Како до поефикасна борба против корупцијата

30.11.2016

Работилница: Политики за претприемништво за надминување на другоста

https://www.facebook.com/1383291685239807/videos/1853500171552287/

Нема политички консензус за економија